Гігієна харчування в літній період
Настав літній сезон - час смачних овочів, ягід і фруктів, які сповнені цінних поживних речовин, вітамінів та мікроелементів. Щоб максимально отримати користь для організму, нагадуємо про важливі моменти при виборі плодоовочевої продукції, а саме:
- купуйте плодоовочевї продукти, включаючи і баштанні культури лише в місцях відведених для торгівлі;
- при необхідності у продавця можна вимагати документи, які підтверджують якість та безпеку харчових продуктів;
Важливо знати, що загнилі, зіпсовані, а також з порушенням цілісності шкірки овочі, баштанні культури та фрукти продавати заборонено!
Кожен овоч і фрукт перед вживанням обов'язково необхідно ретельно промити за допомогою проточної води. Побутові засоби для миття плодоовочевої продукції використовувати не рекомендується.
Нагадуємо, як правильно мити літні смаколики та зберегти здоров’я своєї родини:
- Коренеплоди (картопля, редис, морква, буряк і інше) - за допомогою щітки, попередньо потримавши овочі в теплій воді.
- Капуста (білокачанна, пекінська) спочатку необхідно очистити верхній шар листя, потім промивати за допомогою прохолодної води.
- Для кольорової капусти рекомендується перед обполіскуванням прохолодною водою розділити кожне суцвіття і потемнілі ділянки видалити.
- Зелені (зелену цибулю, кріп, петрушка, кінза, щавель, салатна зелень) необхідно приділяти особливу увагу - спочатку перебрати, зрізати коріння, пожовклі і пошкоджені листя. Потім потрібно на 15 хвилин замочити в холодній воді. При цьому її періодично міняти при огляді окремих ділянок зелені по листочків і гілочок до тих пір, коли весь бруд не осяде на дно і вода не стане чистою. Тільки потім зелень необхідно ретельно прополоскати під проточною водою. Від патогенних бактерій і мікробів зелень захищає промивання її протягом 30 хвилин в сольовому - оцтовому розчині (на 1 літр води - 1 столова ложка солі + 1 столова ложка оцту).
- Виноград рекомендовано промивати під «душем» з-під крана, після чого дати стекти воді. У разі, якщо грона тугі, необхідно розділити їх за допомогою ножиць (ягоди не відривати).
- Ягоди перед миттям необхідно перебрати і м'яті, перезрілі, недозрілі, загнилі і пошкоджені екземпляри впорядкувати в «зайві». Мити або тримати під водою довше необхідного часу ягоди не рекомендовано.
- Ягоди полуниці, вишні, черешні, малини, смородини та інші необхідно промивати за допомогою друшляка таким чином: викласти їх на нього в один шар і під проточною водою промивати протягом 5 хвилин. Таким чином з них змивається земля або пил. Після цього за допомогою контрастних «ванн» видалити всі мікроби: поперемінно занурювати друшляк в ємності з гарячою (НЕ окріп) і холодною водою 2-3 рази.
Бережіть себе та свою родину і будьте здорові!
Сімейний лікар Ліфанова Є.Ю.
|